Charlottenborg 2005. Galleri Atassi Damaskus 2005

 Udstillingen ’Chill out med Harun al-Rashid og 1001 kaffekop’ består af i alt 6 videofortællinger, vist i et mørkelagt ”chill-out rum” møbleret med otte sækkestole og 1001 kaffekopper – fremstillet til lejligheden hos Kählers keramik i Næstved.

videoinstallation Kleivan og Maegaard

De 6 videofortællinger indeholder bl.a. optagelser fra Syrien, Iran, Qatar og Yemen – herunder optagelser fra Damaskus om natten den 11. september 2001 efter terrorangrebene i New York.

Udstillingens titel refererer til fortællingen i 1001 nats eventyr om den forklædte kalif Harun al-Rashid, der ved nattetide vandrede rundt i Bagdads gader for at se byen med egne øjne og lytte til, hvad folk fortalte om ham og hans styre.

videoinstallation Kleivan og Maegaard

På samme måde som al-Rashids vandring kan Kleivan og Maegaards udstilling ses som en rejse ind i natten. Der er lagt op til at flade ud og lade sig føre hen – med sækkestole og kaffekopper – som turisten, der fri for enhver bevidsthed, forsvinder ind i sine egne bizare, ironiske, meditative eller måske suggestive billedsouvenirs, f.eks. drømmen om det fremmede, om stemningen og mystikken fra 1001 nat.

IMG_6656

Men opholdet i sækkestolene er måske ikke udelukkende behageligt. Måske det ikke kun er omkostningsfrit at chille ud. Uanset om man oplever de souvenirs, som udstillingens rejse gennem mørket efterlader, som eksistentiel exploration – måske med et anslag af politisk manifestation – eller som noget

IMG_6653lillevideoinstallation Kleivan og Maegaard