Toldkammeret Kulturhuset Helsingør 1994

En ode til grisen

gris-0En ode til grisen. Kulturhuset Toldkammeret. Helsingør. Videoinstallation. DK, 1994. Jeg bliver tilbudt at lave en videoinstallation, hvor jeg kan benytte mig af 140 TV, 24 VHS-afspillere og en maskine, der kan fordele VHS-signalerne på de forskellige skærme efter et af mig fastlagt computersystem. Det er et skønt tilbud. Normalt er det vanskeligt at skaffe ordentligt fremvisningsudstyr til sine videoværker. Der går et stykke tid. Så bliver jeg bedt om, at mit videoprojekt skal kobles på et kulturprojekt: “Holland i Helsingør” Nå dada, tænker jeg, – ikke ind i en træsko / oste sammenhæng, bare fordi hollænderne engang i tidernes morgen stort set har bygget det gamle Helsingør. Jeg vil heller ikke give alle disse dejlige maskiner fra mig, så jeg begynder at tænke over det med Holland og Helsingør. Jeg kommer frem til, at jeg vil lave en undersøgelse af hollandske og danske grise og se, hvilke forskelle og ligheder, der findes. Rejser til Holland, studerer og filmer fænomenet. Jeg tager rundt i Helsingør kommune og ser på grise og deres faciliteter, og jeg filmer og filmer. Resultatet bliver ½ times vekslende grisemønstre, bestående af 133 skærme og 24 afspillere. Den videnskabelige og kunstneriske del af undersøgelsen kom frem til den konklusion, at der ikke er forskel på hollandske og danske grise …grise-1 grise-2 grise-4 grise-3