Taletid

Taletid Rønnebæksholm

EFTERKOMMERE er en gruppe af kunstnere, der samarbejder om at synliggøre kvinder, som de betragter sig som efterkommere af. På Rønnebæksholm skaber EFTERKOMMERE en udstilling der perspektiverer og aktiverer en af de hovedfortællinger der knytter sig til Rønnebæksholm – fortællingen om kvinders rettigheder, personificeret via Marie Toft og Mathilde Fibiger, der begge har levet, tænkt og truffet valg på Rønnebæksholm i 1840’erne og 1850’erne. Marie Toft som ejer af Rønnebæksholm, og Fibiger som gæst på herregården. Med udstillingens titel TALETID etablerer Efterkommere en konkret reference til Fibiger og hendes ophold på Rønnebæksholm i 1852, hvor Fibiger, til sin egen og Grundtvigparrets store fortrydelse, blev forhindret i at holde tale ved et møde i Næstved, og dermed også blev forhindret i at være den første (fra en talerstol) kvindelige taler i Danmark. Udstillingen lader kunsten være omdrejningspunktet for åbningen af en historisk forankret begivenhed, og herigennem perspektivere begivenheden til vores egen tid, give taletid til grupper der ikke tager den selv.

Efterkommerne er Nina Maria Kleivan, Vibe Berdahl, Gerda Thune Andersen, Annette Skov, Tine Kjølsen og Pernelle Maegaard.

EFTERKOMMERE har inviteret 100 nulevende kvindelige kunstnere til at deltage på udstillingen med ét værk hver efter eget valg. Ophængningen af disse 100 værker blev udfoldet som en happening og markerede åbningen af udstillingen.

Udstillingsperiode: 6. april – 23. juni 2019

Udstillingen er delt op i 7 rum hvert rum sit tema.

 

Marie Tofts rum

Maries Hjerne-skov-tanker. Pernelle Maegaard

Linned rummet. Et kollektivt værk. Gerda Thune Andersen reparerer.

Foto Frida Gregersen

 

Matilde Fibigers rum

4248 Frø- Ideer. Pernelle Maegaard

Vibe Bredahl træder en Mathilde Fibiger sti

Solidaritets rummet inden de 100 kvinder ankommer med deres værker. Navnene på kvinderne kan ses på Rønnebækholms hjemmeside.

bussen ankommer med kvinderne

Alle går med deres værker op til udstillingen og Solidaritetsrummet

Så bliver der hængt billeder op

Foto Frida Gregersen

Videoen Taletid

Molly Haslunds performance

Foto Frida Gregersen

100 kvindelige billedkunstnere udstiller i Solidaritets-rummet på udstillingen Taletid på Rønnebæksholm.

Anskuelses rummet

Broderi Pernelle Maegaard

Taletids rum 7 talerstole 6 taler den sidste holder du selv. Nyskrevne og historiske taler af Suzanne Brøgger, Thit Jensen, Pia Fris Laneth, Puk Damsgaard, Vibeke Mencke Nielsen og Diana Vester Freiberg.

Pioner rummet. Vi har inviteret 25 pionerer, der har haft og har særlig betydning for os til at spise med ved dette pionerbord. Hver kuvert er beskrevet på et postkort, man kan læse og tage det med sig.

Foto Jeanette Land Schou

Til slut plantede vi 3 rækker forglemmigejer