Ved at se op, ser hun ned. En udstilling om og til Sophie Brahe.

 

Ven Kulturhus Sverige og Kulturværftet Helsingør sommer 2017

Astronomi, astrologi, lægemidler og meteorologi. Kemi, havekunst, alkymi og slægtshistorie. Sophie Brahe forskede i det hele. Hun var adelig, født 1556 eller 1559 i renæssancen – og på et tidspunkt, hvor kvinder sjældent markerede sig som selvstændige individer og slet ikke inden for videnskaben. Men Sophie Brahe læste, skrev og rejste, dyrkede haver, udviklede lægemidler, lagde horoskoper, eksperimenterede med kemiske processer i sit laboratorium og besøgte ofte Ven, hvor hun hjalp sin bror, Tycho Brahe, med de astronomiske observationer og optegnelser. Hun blev mor og var gift to gange – senest med alkymisten Erik Lange. Efter ophold blandt andet i Tyskland boede hun i Helsingør de sidste 30 år af sit liv og skrev slægtens historie i en bog på 900 sider.

Vi er 8 billedkunstnere, der nyfortolker aspekter af Sophie Brahes liv – i dialog med nutiden, historierne og de steder, hun var knyttet til. I vores to udstillinger på Ven og i Helsingør er et stort rundt bord omdrejningspunktet – en slags colchis, som Sophie Brahe kaldte sit laboratorium. Et eksperimenterende værksted, hvor vi undersøger, hvad der sker, når fortællinger om en historisk skikkelse går i forbindelse med vores tid og filtreres gennem vores individuelle kunstneriske udtryksformer. Sophie Brahe bliver et prisme, et spejl. Vi ser fra det sted, hvor vi er, i tid og sted.

Nina Kleivan, Christina Capetillo, Annette Skov, Pernelle Maegaard, Gerda Thune Andersen,Tine Kjølsen, Vibe Bredahl og Charlotte Grum

 

Videoen Don`t Waste your life i samarbejde med Nina Maria Kleivan.

Efterfald er titlen på mit værk, det består af en broderet ”dug” og en bog. Bogen indeholder Sophies refleksioner over sit liv. Den handler om stjerneforskning, læge-planter, alkymi, og den umulige kærlighed. Det hele fortalt med broderi, botanik og foto. Helt ud fra min subjektive fortolkning af hvem Sophie var og hvem hun
kunne have været hvis det var i dag hun havde levet og lavet denne bog. Måske havde hun i dag været med til at udvikle Voyage1, der er en rumsonde. Den er lige nu på vej ud i det interstellare rum. Voyage 1 medbringer en skive af guld. med budskaber på til det ukendte.